De Nationale Week Zonder Vlees: SAB doet mee!

Nationale Week Zonder Vlees (11-17 maart) is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër, breed gedragen door diverse partners uit de voedselindustrie. Zij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarom willen ze een flexitarisch eetpatroon promoten. Daarin wordt vlees en vis afgewisseld met vegetarische gerechten. SAB sluit zich hier helemaal bij aan: Proberen en proeven is geloven. Want vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve invloed op mens, dier en milieu. Door krachten optimaal te bundelen kunnen wij het meest invloedrijke minder vlees initiatief worden van Nederland. In 2030 eet Nederland méér plantaardig en minder dierlijk. Een dagje zonder vlees wordt de nieuwe standaard! (bron: https://weekzondervlees.nl/)

Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je:

130 LITER WATER
Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je ongeveer 130 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

76 KILOMETER AUTORIJDEN
Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13.3 kg CO2eq, oftewel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren bespaar je dus ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto.

770 GRAM DIERENVLEES
De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

SAMENWERKING MET &SAMHOUD | SAMEN BOUWEN AAN EEN BETERE TOEKOMST
Voor ons weekmenu van 11-15 maart hebben we samen met &SAMHOUD een aantal heerlijke vegetarische gerechten ontwikkeld. Het hoofdingrediënt is een product van &SAMHOUD. Zij zijn een innovatief bedrijf met een duidelijke visie: mensen inspireren om meer groente te eten. En dus maken ze het gemakkelijker en aantrekkelijker om verantwoord te kiezen: met lekkere en verrassende producten van groente. Groente en smaak vormen daarbij de basis. En eerlijk, dus geen onnatuurlijke toevoegingen voor kleur, smaak en houdbaarheid. Wel zo lekker!

MEER WETEN?
Zelf meedoen aan De Nationale Week Zonder Vlees, of meer informatie winnen? Bezoek de website op weekzondervlees.nl.