Composteermachine SAB

SAB Catering draagt samen met Royal FloraHolland bij aan The Green Age met composteermachine

Van 8 tot en met 10 november organiseert Royal FloraHolland de jaarlijkse Tradefair in Aalsmeer. Met zo’n 18.000 bezoekers is deze handelsbeurs dé plaats waar de internationale sierteelt samenkomt. Om te netwerken, kennis te delen en inspiratie op te doen. SAB Catering verzorgt tijdens deze beurs alle horeca  en cateringvoorzieningen. Alles geheel in stijl van het thema van dit jaar: The Green Age. Samen met Royal FloraHolland zetten we in op het verduurzamen van de gehele keten. Daarom maken we naast het duurzame, veelal vegetarische aanbod, ook de spreekwoordelijke cirkel van de keten daadwerkelijk rond door de centrale rol van de composteermachine. Al het verse, op locatie bereide, eten serveren we op biologisch afbreekbare disposables. Daarmee is 85% van het afval volledig afbreekbaar en wordt het binnen 24 uur door de composteermachine omgezet naar vruchtbare humus. Uiteraard profiteert uiteindelijk de sierteelt hier weer van.

 

Over de composteermachine

De composteermachine is geplaatst door het bedrijf Ecocreation. Het unieke van hun composteermachines is de bacteriecultuur die organisch voedselafval inclusief vlees en vis kan verwerken. De dagelijkse verwerkingscapaciteit van de composteermachines loopt van 50 tot en met 1.500 kilogram per dag.

Van elke 100 kg voedselafval blijft slechts 15 kg compost over. Dit is zelf te gebruiken en/of kan worden meegenomen door de afvalverwerker. Het terugdringen van de hoeveelheid afval zorgt voor een directe besparing op de afvoerkosten en tegelijkertijd het verkleinen van de CO2 footprint.

 

Afval scheiden in de catering

Uiteindelijk is het de doelstelling van SAB Catering om dergelijke machines structureel op de grotere bedrijfscateringlocaties te plaatsen. In veel gevallen zijn wij al in gesprek met onze opdrachtgevers over het verduurzamen van de keten. Het terugdringen van de hoeveelheid afval, het scheiden van de afvalstromen en de daarmee gepaard gaande CO2-reductie, staan eigenlijk overal op de agenda. Natuurlijk vraagt een dergelijke machine om een behoorlijke investering, maar vergeet niet dat ook het afvoeren en verwerken van het afval een kostenplaatje heeft. Samen met onze opdrachtgevers zetten we graag alle voor- en nadelen op een rij.

Voor een succesvolle inzet van een composteermachine is een gesprek met de gasten in bedrijfsrestaurants van belang. Biologisch afbreekbare disposables mogen bijvoorbeeld wel bij het composteerbare afval, maar plastic afval zoals petflessen of bekers met een plastic coating horen bij het restafval. Heldere communicatie hierover met de gasten draagt bij aan een succesvolle implementatie.

 

Wil je meer lezen over de evenementen van SAB? Neem dan een kijkje op deze pagina.